*
anikookoboltja webáruház, webshop

Kategóriák

MOSÓDIÓHÉJ KIMÉRVE 0.25 kg(1150,-Ft), 0,5 kg(1795,-Ft), 1kg(2990,-Ft), próbacsomag(298,-Ft), vászontasdak(170,-Ft)

bruttó 1.795 Ft
db
MOSÓDIÓHÉJ KIMÉRVE 0.25 kg(1150,-Ft), 0,5 kg(1795,-Ft), 1kg(2990,-Ft), próbacsomag(298,-Ft), vászontasdak(170,-Ft)
MOSÓDIÓHÉJ kimérve!
MEGRENDELÉSNÉL A VEVŐ MEGJEGYZÉSE ROVATBA KÉREM ÍRJA BE, HOGY MELYIK CSOMAGBÓL, KISZERELÉSBŐL  ÉS MENNYIT KÉR! E-mailben küldjük a megrendelésről  a számlát!

0,25 kg vászontasakkal    1150, -Ft

0,5kg  vászontasakkal   1795,-Ft

1kg vászontasakkal      2990 -Ft


Mosódióhéj Próbacsomag 298,- Ft

Mosódióhéj vászontasak   170,- Ft

FONTOS! A mosódió héj csomag 1 db vászontasakot is tartalmaz!
Mosódió héjat már nagyon régóta használnak Indiában és Nepálban. Ott emberemlékezet óta mosódióhéjjal mossák az asszonyok a ruhákat. A mosódióhéj titka olyan egyszerű, amilyen hatásos: a héjban „szaponin” nevű anyag van, ami úgy hat, mint a szappan ha vízzel érintkezik. A nyugati világban a mosódióhéjat felhasználják szappan gyártására – természetesen különböző vegyszerek felhasználásával, melyek az alapvető tulajdonsághoz, tehát a mosáshoz nem is igazán szükségesek ráadásul a felhasználó és a környezet számára is ártalmasak lehetnek.

Különösen az allergiások, Neurodermis-betegek és érzékeny bőrűek számára a kémiai mosó-mosdószerek gyakran tüneteik rosszabbodását okozzák. Az is közismert, hogy sok allergiát a vegyi anyagok nagymértékű használata váltja ki.

Ezt a rizikót az egészsége érdekében egyszerű módon minimalizálhatja: ahol csak lehet, használjon természetes anyagot az ipari előállítású és vegyszerekkel helyettesített termékek helyett. A mosódióhéjunk kiváló példa arra, hogyan válthat természetes anyagokra úgy, hogy a megszokott hatásról nem kell lemondania – miközben még pénzt is megtakaríthat és védi a környezetet is.

A FA: A mosódió a szappanfafélék családjába tartozó fán nő, Dél-Kelet –Ázsiában, pl. Indiában és Nepálban terem. A szappanfafélék családjába mintegy 2000 faj tartozik. A Saponinda mukorossi Gaertn. fa kb. 25 m magasra nő, lombja 5 m átmérőjű is lehet.
Jól mutat utak, sétányok szegélyeként. Indiától Japánig őshonos, tengerszint feletti 200-1500 m-ig fordul elő.

LEVELEI: fényes-zöldek, párosan szárnyaltak, egyenként 6- 18 cm hosszúak.
VIRÁGAI, TERMÉSE: Fehéres virágai, 10- 25 cm hosszú virágfüzérben állnak. Július-augusztusban virágzik, és november-decemberben érnek meg a „diók”, melyek aranyszínűek. Ezek frissen kissé ragacsosak, de kiszáradva barnás árnyalatúak lesznek és száraz tapintásúak.
A terméshéjban szaponin képződik, mellyel a növény védekezik az esetleges gombák vagy rovarkártevők ellen – mi is utánozhatjuk, ha tetves lenne valamelyik növényünk egyszerűen permetezzük le mosódióhéjból főzött oldattal. A héj kb. 15%-a nagykoncentrátumú szaponin.
A diókat ültetésre használják fel vagy eladják.
TERMESZTÉSE: A mosódiófa termesztése talajvédő hatású és hosszútávú gondolkozást igénylő, mivel 9 éves korában kezd csak el teremni, de akár 90 évesen is hoz még termést. A fa segít termékennyé tenni a talajt, és életciklusa alatt oxigént termel, ami nem mondható el a mosószergyártó üzemekről.
FELHASZNÁLÁSA: A mosódióhéjat használat után nyugodtan a komposzthoz adhatjuk – a növényeinkben aztán új életre kel.
Az indiai ayurvedikus illetve a tibeti gyógyászatban többféle felhasználása ismert pl. sampon, tisztítótej, hajolaj, és különböző betegségek kezelésére (migrén, epilepszia) is.
Összességében nézve aligha találunk olyan terméket, mely környezetbarátabb lenne akár előállításában akár felhasználásában, mint a mosódióhéj.
A mosásra általában a „nagy” mosódió (Sapindus mukorossi Gaertn. indiai nevén Ritha) héját használják. Ez a faj leginkább Észak-Indiában és Nepálban terem, ennek a legmagasabb a szaponin-tartalma szemben a ritkábban forgalmazott Dél-Indiai vagy „kis” mosódióval.
 
A MOSÓDIÓHÉJ ELŐNYEI

A hagyományos mosószerekkel szemben a mosódióhéj számos előnyt kínál:
Bőrbarát: 100 %-ban természetes, mindenféle vegyszer nélküli, ezért allergiában szenvedők, Neurodermis-betegek és érzékeny bőrűek számára is ajánlott. Készíthető belőle sampon, folyékony szappan, mosogatószer, általános tisztító vagy akár növényvédőszer is.
Gazdaságos: a hagyományos mosószerekhez képest jelentős összeget takaríthat meg, mivel 1 kg mosódióhéj heti 2-3 mosást feltételezve egy család kb. egyéves szükségletét fedezi.
Hatékony: a mosódióhéj olyan mértékű tisztaságot ér el, mint bármely hagyományos vagy öko mosószer.
.Kímélő: a mosódióhéjjal hosszabb ideig élénkek a színek mint a hagyományos mosószerekkel. Nepálban a legfinomabb selymet is mosódióhéjjal mossák! Mivel nem tartalmaz vegyi fehérítőt, a fehér ruhákat időnként fehéríteni célszerű (pl. Aktív oxigénes porral – 100% nátrium-perkarbonát).
Környezetbarát: használata nem szennyezi a környezetet, mivel 100 %-ban természetes anyag. Ráadásul fákon terem, így oxigént termel.
Biológiailag teljesen lebomlik: az elhasznált mosódiót egyszerűen a komposzthoz adhatja – a növényei meghálálják. Hatásos védelmet kínál pl. levéltetvek ellen úgy, hogy nem árt a növénynek, és nem szennyezi vegyszerrel a kertet.

A MOSÓDIÓ HÉJ TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEI
A mosódióhéjban lévő szaponin vízben oldódó anyag. A csomagban található „nagy” mosódióhéj (Sapindus mukorossi) tartalmazza a fajok közül a legtöbb szaponint (a héj 15 %-a ebből áll), ezért ha sok héjat teszünk az oldatba, az erősebben lúgos lesz. Kioldhatósága függ a víz hőmérsékletétől illetve keménységétől. Már 40 C fokon kioldódik, de minél magasabb a vízhőfok, annál több hatóanyag válik ki a héjból, ezért alacsonyabb hőfokon többször használhatjuk fel (2-3 alkalommal).
A hagyományos –vegyi- mosószerekkel szemben nem fogunk erős habzást tapasztalni-ez kezdetben kicsit furcsa lehet.
Közreadunk néhány receptet. Ezeket iránymutatónak lehet venni, figyelembe véve, hogy minden ember érzékenysége, lakóhelyének vize más-más, ezért kisebb hígítási eltérések lehetnek.

1. MOSÁS:
Mit moshatunk vele? Bármilyen színes vagy fehér ruhát 40- 90 C fokon, beleértve a selymet és a gyapjút is.
Használati útmutató mosógéphez:
Tegyen a kis zsákba vagy akár egy zokniba 4-6 db félbevágott héjat ( kemény víz esetén 8-at), kösse be és tegye a mosódobba a ruhák közé. Állítsa be a gépet szokás szerint előmosással vagy anélkül.
Tippek:
* Erős foltok illetve fehér ruhák esetén ajánlott folttisztító port hozzáadni (pl. - 100% -os aktív oxigénes folttisztító ).
* A ruhák illatosak lesznek, ha az öblítős rekeszbe néhány csepp aromaolajat adunk. Nagyon kemény víz esetén használhatunk környezetbarát vízlágyítót vagy vízkőoldót a mosógép védelme érdekében.
* A mosódióhéj gazdaságos, alacsony mosási hőmérséklet esetén háromszor felhasználható. 1 kg mosódióhéj heti 2-3 mosást feltételezve kb. egy évre elegendő
* Ha hajlamos a ruhákat mosás után órákig a gépben felejteni, a mosódióhéj főzetéből önthet a ruhákhoz „folyékony mosószert”.

2. MOSDÁS, RÖVID HAJ MOSÁSA:
Tegyen egy mosdókesztyűbe vagy kis textilzsákba 3-4 kis darabokra tört mosódióhéjat és ezzel szappanozza magát.

3. OLDAT KÉSZÍTÉSE SAMPONNAK:
a, 2 mosódió héját 1 liter vízben kb. 5 percig felfőzzük és lehűtjük. A mosódióhéjat szárítsuk meg, és még egyszer felhasználhatjuk. A hajat úgy mossuk meg vele, mint bármely samponnal, és jól kiöblítjük. Különösen vékony, finomszálú hajjal kapcsolatban érkeztek pozitív visszajelzések.
b, 3 g szójalecitint feloldunk 50 ml melegvízben
hozzáadunk 50 ml mosódióhéj-oldatot ( 10g mosódióhéj / liter víz)
25-30 csepp teafaolajat (korpásodás ellen, fertőtlenítőnek)
5 csepp béta-karotint vagy A-vitamin-olajat ( a bőr egészségéért)
50 csepp aromaolajat pl. narancs, rózsa, levendula, hogy kellemes illata legyen
Ezt felengedjük 400 ml vízzel és mint a rendes sampont használjuk. Kicsit munkaigényes, de problémás fejbőr esetén hatásosnak bizonyult.

4. MOSOGATÓSZER :
Érzékeny bőrűek készíthetnek vegyszermentes mosogatószert 3-4 mosódió héját 500 ml vízben kb. 10 percig forralva, majd lehűtve. Ha túl erősnek bizonyul, hígítható.
Tipp: Ugyanezt a folyadékot hígítva illatosíthatjuk és felhasználhatjuk általános lemosóként vagy felmosószerként is.

5. KÉZMOSÓ SZAPPAN :
A mosogatószernél leírt recept alapján főzzünk oldatot, melyet illatosíthatunk bármely illóolajjal akár többféle keverékével is (néhány csepp elég). Ha túl „szappanosnak” érezzük, hígítsuk tetszés szerint.
6. AUTÓSAMPON
A mosogatószernél leírt eljárással készítsünk oldatot, melyet hígítva autómosásra is használhatunk.
7. KUTYA-, CICASAMPON:
Kedvencünket is megfürdethetjük a samponnál leírt elkészítési mód szerinti oldattal.
Ami a kioldódást gyorsítja, egyben a mosóerőt növeli.
1. Hőmérséklet: Minél melegebb a mosóvíz annál több saponin oldódik ki. Nagyobb mosóerő, gyorsabb elhasználódás.
2. Erősebb tisztítóhatás eléréséhez, a dióhéjat össze is törheted. (pl.: a dióhéjat tartalmazó vászonzsákra papuccsal lépj rá, vagy ütögesd vele, de vigyázz ne szakadjon ki a zsák)
3. Vízkeménység: Minél lágyabb a víz annál kevesebb mosóerő (mosódióhéj) szükséges.
Ne gyűrd gombóccá a ruhát! Ügyelj arra, hogy kívülre kerüljön az a rész, amit leginkább ki kell mosni. Ha lehet fordítsd ki a ruhákat (különösen a pólókat és ingeket) mosás előtt!
A ruhákat mosás után ne hagyd hosszabb ideig a mosógépben mivel a mosódió szerves anyag, dohosodás léphet fel.
Ha spórolni akarsz, 2–4 adag elhasznált mosódiót összeöntve, a kevésbé koszos ruhákat moshatod vele. (4. mosás)
Az elhasznált diókat nyugodtan dobd a szemétbe vagy a komposztba.

Az erősen szennyezett ruhákat egy éjszakára áztasd be mosószódás meleg vízbe. 5 liter vízhez adj 2-5 kanál mosószódát. Az áztatóvíz akkor jó, ha a tapintása síkos, lúgos. 12 – 24 óra áztatás után 40 - 60 oC-on kimoshatod.

Mosódióhéjat már nagyon régóta használnak Indiában és Nepálban. Ott emberemlékezet óta mosódióhéjjal mossák az asszonyok a ruhákat. A mosódióhéj titka olyan egyszerű, amilyen hatásos: a héjban „szaponin” nevű anyag van, ami úgy hat, mint a szappan ha vízzel érintkezik. A nyugati világban a mosódióhéjat felhasználják szappan gyártására – természetesen különböző vegyszerek felhasználásával, melyek az alapvető tulajdonsághoz, tehát a mosáshoz nem is igazán szükségesek ráadásul a felhasználó és a környezet számára is ártalmasak lehetnek.

Különösen az allergiások, Neurodermis-betegek és érzékeny bőrűek számára a kémiai mosó-mosdószerek gyakran tüneteik rosszabbodását okozzák. Az is közismert, hogy sok allergiát a vegyi anyagok nagymértékű használata váltja ki.

Ezt a rizikót az egészsége érdekében egyszerű módon minimalizálhatja: ahol csak lehet, használjon természetes anyagot az ipari előállítású és vegyszerekkel helyettesített termékek helyett. A mosódióhéjunk kiváló példa arra, hogyan válthat természetes anyagokra úgy, hogy a megszokott hatásról nem kell lemondania – miközben még pénzt is megtakaríthat és védi a környezetet is.


Termék sorrend: 1Megtekintve: 1332

Ehhez a termékhez az alábbi termékeket is megrendelték
Kép
Megnevezés 
Ár 
Rendelés
gallery thumbnail
CITROMSAV 0,5kg és 1kg
Citromsav bemutatása (C6H8O7, oxi-trikarbalilsav) MEGRENDELÉSNÉL A VEVŐ MEGJEGYZÉSE ROVATBA KÉREM ÍRJA BE, HOGY MELYIK ...
bruttó 645 Ft
db
gallery thumbnail
MOSÓSZÓDA 1KG (minőségi, olcsón)
Hogyan mosd a ruháidat tisztára, miközben kíméled a környezetedet? Mosószóda bemutatása A mosószóda (nátrium k...
bruttó 380 Ft
db
gallery thumbnail
MOSÓSZÓDA 5 KG AKCIÓ 1400,-Ft
AKCIÓ 1400,- Ft!   280,- Ft/ 1kg Hogyan mosd a ruháidat tisztára, miközben kíméled a környezetedet? M...
bruttó 1.400 Ft
db
gallery thumbnail
SZÓDABIKARBÓNA 1KG és 0,5 kg
Szódabikarbóna bemutatása MEGRENDELÉSNÉL A VEVŐ MEGJEGYZÉSE ROVATBA KÉREM ÍRJA BE, HOGY MELYIK CSOMAGBÓL, KISZERELÉ...
bruttó 420 Ft
db
gallery thumbnail
SZÓDABIKARBÓNA 5 KG AKCIÓ 1600,- Ft
Szódabikarbóna bemutatása A szódabikarbóna (tudományos nevén nátrium-hidrogénkarbonát, más néven nátrium-bikarbón...
bruttó 1.600 Ft
db
gallery thumbnail
FOLTTISZTÍTÓ SÓ 500gr.(790,-Ft) 1000gr (1550,-Ft)
Oxigénes fehérítő (nátrium-perkarbonát) bemutatása MEGRENDELÉSNÉL A VEVŐ MEGJEGYZÉSE ROVATBA KÉREM ÍRJA BE, HOGY MELY...
bruttó 1.550 Ft
db
gallery thumbnail
SHEA VAJ FINOMÍTATLAN, BIO 100ml
MEGRENDELÉSNÉL A VEVŐ MEGJEGYZÉSE ROVATBA KÉREM ÍRJA BE, HOGY MELYIK CSOMAGBÓL, KISZERELÉSBŐL  ÉS MENNYIT KÉR! ...
bruttó 1.390 Ft
db
gallery thumbnail
CICKAFARKFŰ TEA 20db
Cickafarkfű Összetétel: 100% cickafarkfű Nettó tömeg: 20 g aromazáró csomagolásban ...
bruttó 450 Ft
db
gallery thumbnail
MOSOGATÓSZER GRAPEFRUITTAL 500ml
MOSOGATÓSZER Mosogatószer kézi mosogatáshoz a grapefruit erejével. Környezetbarát. Egészségre káros anyagot n...
bruttó 800 Ft
db
gallery thumbnail
MARHAEPÉS FOLTELTÁVOLÍTÓ SZAPPAN
Marhaepés folteltávolító szappan bemutatása A természetes marhaepe kivonatot tartalmazó szappan mindenféle zsíros fo...
bruttó 680 Ft
db
gallery thumbnail
GYÓGYNÖVÉNY FITO TEÁK (350,-Ft/csomag, 35 féle)
MEGRENDELÉSNÉL A VEVŐ MEGJEGYZÉSE ROVATBA KÉREM ÍRJA BE, HOGY MELYIK FITO TEÁBÓL  HÁNY CSOMAGOT KÉR, A CSOMAGÁRAK E...
bruttó 450 Ft
db
gallery thumbnail
STEVIA- SZÁRÍTOTT LEVÉL 50gr
STEVIA  - JÁZMINPAKÓCA  CUKORGYÁR A KONYHAABLAKBAN! A XXI. SZÁZAD ÉDESÍTŐSZERE. 30-SZOR ÉDESEBB A DRÁGA CU...
bruttó 900 Ft
db
gallery thumbnail
BARÁTCSERJE termés filteres tea 20db
Összetevők: vitex agnus-castus (barátcserje) Kiszerelés: 20 db filter/doboz, aromazáró csomagolásban Tömeg: 40gr. ...
bruttó 450 Ft
dbBevásárlókosár

Kérjük, lépjen be.

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Nem tudok belépni

Termék ajánló


KARÁCSONYI AJÁNDÉKDOBOZOK

HírlevélWebáruház bérlés és készítés

0.6 mp