A grapefruit illóolajat a citromfélék családjába tartozó grapefruit terméshéjából préseléssel vagy vízgőz-desztillációval nyerik ki. A terméshéj mellett alkalmanként a termésekből is préselnek ki olajat. Ez utóbbi esetben az illóolajat és a vizes-frakciót centrifugálással választják szét.
Az illóolaj színe zöldessárga, narancsra emlékeztető illatú, de annál frissebb, fűszeresebb és kevésbé édeskés illatú.
Az illóolaj fő alkotórésze a citrus-olajokra jellemző limonén. A grapefruit gazdag illóolajokban, főleg a gyümölcs héja, így étvágygerjesztő hatással is rendelkezik.
Használata külsőleg:
Párologtatás: (aromalámpában)fertőtleníti a levegőt, frissít, enyhíti a meghűlést, az asztma és az allergia tüneteit
Inhalálásra: légzéskönnyítő hatása van
Bedörzsölés: zsíros, pattanásos bőr ápolására, a bőr alatti szövetek vérellátását és nyirokkeringését elősegítő hatás, szorongásoldó, kimerültség, szellemi fáradtság, emésztési zavarok, narancsbőr
Masszázs: izom- és izületi fájdalmak, sportsérülések kezelésére ajánlott, kellemes, frissítő illata miatt kedvelt alkotórésze a masszázs- és fürdőolajoknak, frissít, nyugtat, oldja a feszültséget Keverhető ciprussal, kámforral, levendulával, rózsafával
Figyelem!
Nem alkalmazható érzékeny bőrre. Az illóolaj nem toxikus, nem bőrirritáló, nem bőrérzékenyítő, azonban a hideg préseléssel kinyert illóolajban a kumarinok miatt enyhén fototoxikus hatású. Ezért a kozmetikai készítmények legfeljebb 4%-ban tartalmazhatnak préseléssel előállított grapefruit illóolajat, és azt is javasolják, hogy grapefruit illóolajat tartalmazó kozmetikai készítmény használata után legalább 12 órát várjunk a napozással és a szoláriumozással.
A vízgőz-desztillálációval előállított grapefruit illóolaj kumarinmentes, ezért fototoxikus hatással ennél az olajnál nem kell számolnunk.
A trópusi fa frissen szedett, illatos, rózsaszín vagy fehér színű, nagyméretű virágaiból desztillált illóolaj nyugtató, relaxáló hatású, afrodiziákum....