drtihanyi webáruház, webshop

Termék ajánló

Immunrendszer

Kérdése van?


Írjon e-mailt: info@drtihanyi.hu
vagy hívjon telefonon: 06 70 323-4456

Aktív és passzív immunitás...


 
Amíg a védőoltásokat (Dr. Jenner óta) fokozatosan be nem vezették, addig a megbetegedések gyógyításában a passzív immunitásnak sokkal nagyobb szerepe volt. Bár akkor még nem tudták, hogy mit takar ez a fogalom, de amikor a beteg emberrel colostrumot (előtejet) itattak végül is ezt tették.
 
A colostrum vagy más néven előtej (fröccstej) a borjú születése után 48 óráig termelődik a tehénben. A tejtől alapvetően különbözik. A tej fő fehérjéjét a kazein adja, ami immunológiai szempontból közömbös, ugyanakkor sokan allergiásak rá. Nem könnyen emészthető, ezért fermentált változatait (joghurt, kefir, sajtok) sokkal szívesebben fogyasztjuk, mert jobban felszívódnak, könnyen emészthetőek.

A colostrum fehérje tartalmát döntően immunglobulinok (IgG, IgA, IgM, IgE), valamint enzimek (pl. laktoferrin) alkotják, melyek a bélből felszívódva az anya által megszerzett immunitást (védettséget) adják át a borjúnak. Zsírtartalma alacsonyabb, mint a tejé.

A passzív immunitás tehát mások által megszerzett immunitás, amit valamilyen módon átadunk a védendő egyednek. Az utóbbi évszázad az aktív immunitás diadal menetéről szólt, miközben mélyen hallgattunk a kudarcokról. Az 1968-as Hong Kong-i influenza kb. egymillió áldozatot szedett a Földön, mert a vírus ellen nem volt ideje több, mint egymillió embernek immunrendszere segítségével hatékonyan védekezni. Győzött a vírus. Az 1957-es nagy járvány kétmillió áldozatot követelt, míg a Spanyolnátha (H1N1 influenza vírus) legkevesebb húszmillió halottat hagyott maga után.

De hát nincs semmi baj, itt van a védőoltás! Csakugyan? Hány és hány betegségben az influenza védőoltás alkalmazása tilos. A teljesség igénye nélkül: tojásfehérje érzékenység (a gyerekek 5%-a ebben szenved), bizonyos autoimmun betegségek. Nem tilos, de nem lesz az oltás hatásos a legyengített immunválasz miatt kemoterápiában, sugárkezelésben részesülőknél, alultápláltaknál (bármilyen okból, pl: epe és hasnyálmirigy betegségben szenvedők, glutén érzékenyek). Az oltóanyagban lévő antibiotikumokkal és vivőanyagokkal szembeni érzékenységben pedig adásuk ugyancsak kontraindikált.  

És akkor még nem beszéltünk a tél örömeit megkeserítő calici vírusról, (4H betegség: hányás, hasmenés, hőemelkedés,hasi fájdalom), ami a világ egyik legfertőzőbb betegsége, védőoltás ellene nincs és a vírus olyan gyorsan változik, hogy az egyik évben átvészelt calici fertőzés a következő járvánnyal szemben már semmiféle védelmet nem nyújt. A vírus 2000 óta garázdálkodik köztünk és eddig nyerésre áll.

Pedig kutatások szerint a colostrumban lévő laktoferrin hatékonyan elpusztítja a calici vírust, ezáltal megvéd a betegségtől, ill., ha elkaptuk, akkor is a gyógyulás sokkal gyorsabb lesz.  

Az influenza vírus ellen is hatékonyan véd. Egy tanulmányból az derült ki, hogy a colostrum szedők magasabb fokú védelemben részesültek, mint az oltottak. Ugyanis a védőoltás sem jelent 100%-os védelmet!  

A colostrum védőoltással kombinálva viszont tényleg csaknem 100%-ban megvédte a betegeket a vírustól. A colostrumban lévő immunglobulinok számtalan baktérium és gomba ellen is hatékony védelmet biztosítanak. De a védelem csak addig hat, amíg szedjük, mert ez a védelem passzív, azaz nem a mi immunrendszerünk produktuma, hanem „másé”, amit a javunkra fordítunk. Minden olyan esetben, amikor az immunrendszer legyengült (daganatos betegek, kemoterápia, besugárzás, súlyos balesetből való lábadozás, egyáltalán bármilyen okból bekövetkező tartós kórházi kezelésben) szedése ajánlott.

Az alkalmazott gyógyszereket nem zavarja, kontraindikációja (ellenjavallat) gyakorlatilag nincs. Még a tejfehérje érzékenyeknél is kipróbálható, mert kazeint alig tartalmaz. A colostrum ún. super táplálék kiegészítő, nehéz helyzetekben sokat segíthet, amíg kialakul az aktív immunitás, vagy akár az nélkül is megvédhet minket számtalan súlyos betegségben. A természetese zöldekkel kombinálva, amik az aktív immunitást támogatják, tökéletes párost alkotnak.

Colostrum 500mg
 
Aktív és passzív immunitás...

Hogyan működik a Kolosztrum?


 
Mire is jó tulajdonképpen a szarvasmarha előtej, a colostrum?
 
Colostrum - Colostrum

Szuper Colostrum -  Super Colostrum


Az eddig elvégzett tanulmányok az alábbi jótékony hatásokat tulajdonították a kolosztrumnak:

1. Gátolja a felső légúti megbetegedések és az influenza fertőzését.

Olasz kutatók tanulmányozták a Colostrum influenzára gyakorolt hatását. Kimutatták, hogy a Colostrummal kezelt csoport 5-ször ritkábban kapta el az influenzát, mint a kontroll csoport (ők nem kaptak colostrumot).  

2. Daganat gátló hatás.

Ez elsősorban immunstimuláló hatásának köszönhető. Számos tanulmány bizonyította a kolosztrum jótékony hatását az immunrendszer működésére.

3. Csökkenti a fájdalomcsillapítók és nem szteroid gyulladás gátlók mellékhatásait.

Jó hatással van a gyomor és bélrendszerre. Növekedési faktorai elősegítik a gyomor és a bélnyálkahártya gyógyulását.  

4. Alkalmazható bőrbetegségek kezelésére

A kolosztrumban található növekedési faktorok elősegítik a bőrszövet regenerálódását, a sebek gyógyulását, a fekélyek, pikkelysömör kezelését.  

5. A Calici vírussal szemben erőteljes hatást fejt ki

Karl B. McCann (Melbourne-i egyetem) és munkatársai calici vírussal (felin calicivirus), illetve polio vírussal fertőzött sejtekhez szarvasmarha előtejből származó laktoferrint adagoltak, és ez jelentősen csökkentette a vírusok fertőzőképességét.  

A vírusokkal végzett laboratóriumi (in vitro) kísérleteket nehezíti, hogy sejttenyészeteket kell megfertőzni velük, és csak bizonyos sejt-vírus kombinációk tarthatók életben.  

A kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzés előtt, vagy közben sejttenyészetekhez adagolt szarvasmarha eredetű laktoferrin lényegesen lelassította a calici, illetve polio vírusok terjedését. Ki tudták mutatni, hogy a vírusok jelenlétében laktoferrin jelent meg a sejtek felületén, s feltehetően elzárta az utat a vírusok elől - amint arról a kutatók az alkalmazott mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology című folyóiratban beszámoltak.  

Egy másik ausztrál biológus csoport - az előző kutatásban is részt vevő - és szintén a Melbourne-i egyetemen dolgozó - H. Roginski vezetésével az International Diary Journal című, tejtermékek kutatásával foglalkozó tudományos folyóiratban összefoglalta a különböző eredetű tejfehérjék és peptidek mikrobiológiai hatásával kapcsolatban eddig megjelent száznál is több publikáció eredményét, és azt a következtetést vonta le, hogy különféle vírusok ellen a szarvasmarha eredetű laktoferrin sokkal hatásosabb, mint az emberi eredetű.

Forrás: MTI (2006)

A következő ábrán az IgG molekula látható.  

Hogyan működik a Kolosztrum?


A molekula tetején a két kör alakú rész az, ami megköti a kórokozókat, ezáltal csökkenti azok fertőző képességét.  

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatásai szerint az alábbi kórokozókkal szemben nyújthat védelmet a szarvasmarha kolosztrum: (zárójelben az általa okozott betegség)

• Candida albicans (Candida)
• E.coli 0157 (ételmérgezés)
• Helicobacter pylori (gyomorrák, nyombélfekély)
• Propionibacterium acnes (pattanás, bőrbetegség)
• Klebsiella pneumoniae (tüdőbetegség)
• Staphylococcus aureus (műtét utáni fertőzés, szepszis)
• Streptococcus pyogenes (bőr és tüdő megbetegedés)
• Streptococcus mutans (fog betegségek)
• Yersinia enterocolitica (emésztőrendszer megbetegedése)
• Staphylococcus epidermidis (bőrbetegség)
• Salmonella typhimurium (ételmérgezés)
• Salmonella enteritidis (ételmérgezés)
• Haemophilus influenzae (tüdőbetegség)
• Campylobacter jejuni (bél betegség)
• Listeria monocytogenes (tüdőbetegség)


ÜGYELETI TELEFONSZÁMUNK

Szombat-vasárnap is hívható:
06 70 323-4456

Akciós termékek

drtihanyi 00212
Matuzalem internal tabletta 2 doboz

bruttó 39.980 Ft
AKCIÓ! - 15%
bruttó 33.980 Ft

További akciós termékek

Facebook

Hírlevél

KeresőWebáruház

0.0457 mp


   NOW Foods    MegaFood    InnerLight    GreenFoods