ekszer webáruház, webshop
Új arany ékszerek
· Spanyol Aranyékszerek (39)
· Fülbevalók (333)
· Gyűrűk (247)
· Nyakláncok (135)
· Medálok (141)
· Nyakékek (18)
· Karláncok, Karkötők, Bokaláncok (244)
· Testékszerek (2)
· Egyéb (6)

Aranyóra
· Női óra (1)
Gyűrűméret:

Láncméret:
Arany rafinéria

Az arany forrása: 
Különféle helyekről más és más formában juthatunk aranyhoz: a természetből nyersanyagként, a nemesfémiparból és elektronikus iparból hulladékként, törmelékként. Azonban egyik esetben sem tiszta arannyal találkozunk. A szennyezettség mértéke az ezüst és egyéb fémek mennyiségétől függ. 
Érdekesség: a magyarországi ékszer és ékszeripari hulladékok ezüsttartalma nagyon magas. Nálunk az ötvözés során 60-70% ezüsttel dolgoznak, míg az EU-ban maximum 10%-kal. Más fémekkel váltják ki az ezüstöt (pl.: horgonnyal), aminek néha az az eredménye, hogy csúnya színű fémet gyártanak és a végén a terméket galvanizálják vagy learanyozzák. Sokszor csak az ékszer javítása során derül ki, hogy belül más anyagot használtak. 

Finomítás:
Ahhoz, hogy nagy tisztaságú aranyat kapjunk, finomítási eljárásokon megy keresztül a nyersanyag. 
Olvasztás: 1000 – 1200 Cº-on történik, melynek következtében a szerves és éghető anyagok kiégnek és salakként távoznak. Ennek végeredményeként nemesfémtömb jön létre. Ekkor kb. 900 ‰-es aranyat kapunk. 
Rafinálás (=szinítés): további finomítás, melynek során akár 999,9 ‰-es aranyat is nyerhetünk. A szinítésnek több fajtája is létezik: Magyarországon a salétromsavas kvartálás és a királyvizes szétválasztás a legelterjedtebb, míg a galvanizálás jóval ritkább. 

Raffinálás:
Salétromsavas kvartálás (negyedelés): az arany felhígítása olyan szinten, hogy a salétromsav feloldja az ezüsttel együtt azt, ami nem arany. Ezt újraolvasztva 998 ‰-es tisztaságot kapunk. Ezt tovább finomíthatjuk galvanizálással és így 999,9 ‰-es tisztaságú arany nyerhető. 
Királyvizes szétválasztás: a királyvíz a salétromsav és a sósav keve– réke, ami mindent fölold. Redukálási folyamattal kicsapják a hulladékból az aranyat. Ezzel az eljárással magasabb finomságot lehet elérni. A királyvíz sokkal agresszívebb, mint a salétromsav, ezáltal környezetszennyezőbb is. 
Galvanizálás: nagy tisztaságú színaranyat lehet előállítani vele. Ebben az eljárásban cianidos oldatban elekrtolízissel szétválasztják az arany részecskéket a hulladéktól. Ezt a módszert felületkezelésre is használják, olyankor az aranyozandó felületre vándorolnak át az arany részecskék. 


Környezetvédelem:
A szinítés során képződő mérgező anyagok egyaránt szennyezik a levegőt, a talajt, a vizet és az emberi szervezetre is veszélyesek. Éppen ezért szigorú környezetvédelmi és munkavédelmi előírásokat kell betartani: 
- káros gázok elszívása és az elszívott levegő tisztítása (légmosók);
- szennyvíznél az öblítővizek és oldatok méregtelenítése, semlegesítése, illetve a benne lévő fémsók leválasztása 
- veszélyes hulladékok (galvanizálási-, szennyvízkezelési iszapok) kezelése;

Még nem jelentkezett be!
Név:
Jelszó:

Elfelejtett jelszó

Regisztráció

Nem tudok belépni
webáruház menüháttér
1.Női nyakék
2.Női nyakék
3.Női brakka jellegű nyaklánc
4.Férfi pecsétgyűrű
5.Női nyakék
6.Férfi görögmintás karlánc
7.Férfi barakka jellegű nyaklánc
8.Női köves fülbevaló
9.Férfi nyaklánc
10.Férfi nyaklánc
webáruház menüháttér


Webáruház

0.0488 mp


webáruház oldalszél fájl