eriszoda_ital webáruház, webshop

Kategóriák

Érdekességek

HUNGARICUM

Az Európai Unió élelmiszertörvényében nem szerepel a szódavíz. Sokan korábban attól féltek, hogy – mivel az EU-ban a szikvíz gyártására nincsenek szabályok – csatlakozásunk után Magyarországon sem lehet előállítani szódát: nem lesz igazi fröccs, ellehetetlenülnek a gyártók és családjaik. A szikvizesek azonban elérték, hogy a szóda hungaricumként bekerüljön a magyar élelmiszerkönyvbe, és gyártására az uniós szabályoktól eltérő rendelkezések vonatkozzanak. Az erről szóló határozat szinte az utolsó pillanatban, néhány nappal a csatlakozás előtt született meg.


A szódavíz magyar találmány: Jedlik Ányos ötlötte ki 1826-ban, hogy miként lehet a vizet mesterséges szén-dioxiddal vegyíteni. Az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Budapesten, ahol még hamu és márványpor segítségével állították elő a szén-dioxidot, s töltötték az azzal kevert vizet a Jedlik által feltalált szifonba. A vastag falú szódásüvegek azonban már kimentek a divatból, helyettük a legtöbb helyen műanyag fejjel ellátott műanyag palackba töltik a szikvizet. A műanyag szifon is magyar találmány, egy Püspökladányban élő gépész, Nagy Lajos jelentette be tíz évvel ezelőtt ipari szabadalomként.

 

 A SZÓDA TÖRTÉNETE

 

"A mesterséges ásványvizeknek nem hátrányára, hanem előnyére, a feltalálóknak pedig nem szégyenére, hanem dicsőségére válik, ha sikerül a vízbe az eddig elértnél nagyobb mennyiségben juttatni szabad szénsavat, vagy még annál is nagyobbat, mint amennyit a természetes vizek tartalmaznak." - ezzel a gondolattal kezdődik Jedlik Ányos egy latin nyelvű tanulmánya, amely rövid összefoglalásban ismerteti Jedlik eredeti eljárását is "a szódavíz, nátrium-magnéziumos víz, Eger-, Selters-, Püllna-víz" készítésének módja címen.

Mint a győri bencés gimnázium tanára, már 1828-29-ben kezdett behatóan foglalkozni azzal, hogy idehaza felfedezze és megvalósítsa a szódavíznek és mesterséges savanyúvíznek iparilag is használható készítési módját. Erről már korábban is olvasott Gilbert "Annalen der Phisik" című művének 12. kötetében, mely szerint Genfben Paul és Goffe fizikusok már 1798 óta állítanak elő savanyúvizet, de a készítési módot titokban tartották. Jedliknek nem is volt szüksége külső segítségre, hiszen kísérletezése gyorsan eredményessé vált.

Mint írja: "... az eljáráshoz olyan készülék szükséges, amely a víznek szénsavval való telítésére alkalmas, a szénsavgáznak saját készülékével való fejlesztése által ...", aminek módját a következőképpen írja le: "A szénsavgáz fejlesztésére szolgáló első edénybe beleöntjük a három vagy négy rész vízzel higított kénsavak bizonyos meghatározott mennyiségét. Ezután porrá tört krétát, őrölt márványt, vagy ami sok tekintetből jobb, szitált (fa)hamut annyi vízzel keverjük össze, hogy folyékony pépet alkosson, és ezt ugyanabba az edénybe nyomjuk egy erre a célra való dugattyúval. Miután a fejlődő gáz a levegőnek legnagyobb részét egy szabad nyíláson át kihajította, az edényt légmentesen lezárjuk. A hamunak többször megismételt adagolásával a szénsavgáz az első edényből átnyomul a másodikba egy olyan csövön keresztül, amely a második edény aljáig ér.

Ez a második edény szódának vagy hamuzsírnak oldalát tartalmazza, amely a gázt a netalán magával szállított kénsavgőzöktől megtisztítja. Az így megmosott és sűrített szénsavgázt egy csap megnyitásával tetszés szerint lehet átereszteni egy harmadik hengeres edénybe, amelyben a telítésre szánt víz van. A kézzel mozgásban tartott edényben a vízgázt könnyen elnyel. Az elnyelt szénsavgázt a hamunak adagolásával addig pótoljuk, míg a kénsav azzal telítetté nem válik.

Ennek megtörténte után az első edény alján lévő csapot megnyitva a mész- és káliumszulfátot sűrített szénsavgázzal kinyomatjuk és az edényt újra megtöltjük ..."

Olyan készüléket szerkesztett tehát, amelynek segítségével csekély költséggel lehetett szén-dioxiddal telíteni. Sok délutánt töltött Jedlik tanár úr Pallos nevű győri bádogmester műhelyében, ahol megszületett az elképzelt készülék, ami természetesen a kisiparos kézművességét is dicséri. Jedlik latin nyelvű értekezésében ismertette újabb felfedezését a bécsi egyetem két jeles tanárával: A. Baumgartner és A. Ettinghausen tudósokkal, akik méltónak találták az értekezést németre lefordítani és azt saját lapjukban közreadni.

Jedlik értekezését azért is kénytelenek voltak Bécsben nagyra becsülni, mert azt is bizonyította, hogy "... minden savanyúvizet lehet utánozni és olcsón készíteni, sőt tetszés szerinti szénsavtartalmúvá tenni, mi akkoron, midőn az úgynevezett Sodaviz még nem készíttetett, elég érdekes vala."

Jedlik szódavizet és mesterséges ásványvizet is készített, amikor is előzőleg megfelelő arányban különféle ásványi anyagokat kevert a vízbe. A készülék sikeresen működött, a készterméket felfogó edényben összegyűlt szikvíz, vagy szódavíz íze üdítő, kellemes volt. Legelőször a rendházban tette le az asztalra, rendtársai elismerően fogyasztották.

  

Fröccslexikon

Bort iszik az nem is vizet, sörért csak a német fizet! Mint a magyar gasztronómiában mindennek, a fröccsnek is történelme van.
Míg évszázadokkal ezelőtt Mátyás udvarában döbbent utazók szörnyülködtek azon, hogy a hazai nemesek tisztán isszák a bort, mára a bor hígításának az ókori Rómáig visszavezethető hagyománya szinte kizárólag e térség sajátosságává vált.
Történelmi tény, hogy a tanár-feltaláló Jedlik Ányos akit többek között az inga és a dinamó atyjának tekintünk, sok más remek ötlete mellett a fröccskészítést is forradalmasította. Jedlik 1829-ben publikálta a téma szempontjából oly fontos művét a szódavíz-gyártásról és a szódáspalackról, amellyel megalapozta a jó fröccs készítésének egyik nemes alapanyagát: a szódavizet.
Persze az irodalomtörténet is hajlamos megfeledkezni arról a tényről, hogy Vörösmarty Mihály nevéhez köthetjük a világ első fröccsét is... A történet szerint Vörösmarty és Jedlik Ányos Fáy András fóti pincéjében borozgatva, Jedlik szódájával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: "-Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!" - s azzal ajkához emelte a habzó bort. Mögötte ott állt Jedlik félszeg mosollyal arcán: kezében ott pihent az első szódás üveg."
Bár egyesek nem átallanak a melegben sört inni, a nyár azóta is a gyöngyöző hideg fröccsök ideje. És ahogy jót főzni is csak jó borral lehet, a jó fröccs készítéséhez sem használható akármilyen lőre.
Ebből a megfontolásból adjuk közre a fröccsök legismertebb típusait, hogy mindenki kiválaszthassa és kipróbálhassa a hangulatának leginkább megfelelőt - szigorúan jó borból, szigorúan szódával.
A klasszikus fröccs, vagy spriccer (ismertebb nevén a nagyfröccs): 2 dl bor, 1 dl szódával
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szódával "felspriccelve" (helyenként: rövidlépés, vagy fütty)
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda (helyenként "fordított" néven fut)
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
Krúdy-fröccs (nem tévedés): 9 dl bor, 1 dl szóda, amely az író-ötletgazda szerint csupán "megvicceli" a bort.

 

KOKTÉLOK SZÓDÁVAL 

Americano

 

Hozzávalók

·         5 cl Vermouth

·         5 cl Campari

·         szóda a feltöltéshez

·         narancs, vagy citromszelet a díszítéshez

Elkészítés

Az italokat keverőpohárba tesszük és jól elkeverjük jéggel. Ezután hűtött Old fashioned pohárba öntjük és feltöltjük szódával. Narancs, vagy citromszelettel díszítjük.

 

Florida Cocktail

 

Hozzávalók

·         4 cl grapefruitlé

·         2 cl narancslé

·         2 cl citromlé

·         2 cl cukorszirup

·         szóda a feltöltéshez

·         mentalevél vagy koktélcseresznye a díszítéshez

Elkészítés

A szóda kivételével az összes italt shakerbe öntjük és összerázzuk, majd jéggel töltött highball poharakba szűrjük. Felengedjük szódával és lazán megkeverjük. Friss mentalevéllel vagy koktélcseresznyével díszítjük.

 

Gin Daisy koktél

 

Hozzávalók

·         Jégkockák

·         Tört jég

·         2 rész gin

·         1 rész szódavíz

·         ½ rész grenadine

·         1 rész citromlé

Elkészítés

Töltsünk jeget a shakerbe és adjuk hozzá a gint, a grenadine-t és a citromlevet.

Rázzuk össze. Rakjunk tört jeget az Old fashioned pohárba és szűrjük bele a shakert. Öntsük hozzá a kis szódát.

Díszítsük koktélcseresznyével, narancskarikával, vagy mentaággal.

Variációk

Alapitalként használhatunk a ginen kívül vodkát, brandyt vagy fehérrumot - így készíthetjük a Vodka Daisy-t, a Brandy Daisy-t vagy a Rum Daisy-t. 

 

Mojito

Hozzávalók

·         4 cl fehér rum

·         cukorszirup

·         mentalevél

·         lime

·         szódavíz

Egy koktélos pohár aljában nyomkodjuk szét a mentalevelet (fontos, mert ilyenkor szabadulnak fel az illóolajok). A rumot, a citromlét és a cukorszirupot shakerben erősen összerázzuk, s ezt is a koktélos pohárba szűrjük. Végül öntsük fel a jégtörmelékkel, s díszítsük mentaággal.

 

Planters Punch

Hozzávalók

·        6/10 Sötét rum

·        3/10 Citromlé

·        1/10 Grenadine

·        Szódavíz


Elkészítés:

Az italokat a szóda kivételével shakerben összerázzuk és jéggel teli highball pohárba szűrjük, végül feltöltjük szódavízzel. Citrom vagy narancsszelettel díszítjük.

 

 

 

 


Partnereink

 
 
 
 


Webáruház bérlés és készítés

0.03 mp
KAPCSOLAT

   06205024599
   1222 Budapest, Bártfa u. 19
   Üzenet küldése


HÍRLEVÉL