gumiwebshop webáruház, webshop

webáruház felső lábléc
webáruház négyzet fájl

Gyártó kereső

Barum
BFGoodrich
Bridgestone
Continental
Dunlop
Falken
Firestone
Fortune
Fulda
Goodyear
Hankook
Infinity
Kleber
Kormoran
Kumho
Landsail
Laufenn
Marshal
Maxxis
Michelin
Nankang
Nexen
Nokian
Pirelli
Rotalla
Semperit
Toyo
Yokohama
Gumiabroncs korának jelentösége

A gumiabroncsok korának jelentősége. (DOT)

Nem árt tudni néhány dolgot a gumiabroncsok korának jelentőségéről (DOT), mielőtt a baráti tanácsok alapján döntünk egy gumi megvásárlásáról.
A gumiabroncsok korának jelentősége. (DOT)

A következő leírás a gumigyártók álláspontja alapján készült, amit már joggal nevezhetünk szakmabelinek.


1. A gumiabroncs nem gyorsan romló áru! Hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni!

2. A gumiabroncsok kémiai-fizikai változásai a használattal együtt járó hőmérséklet-ingadozás, légnyomás, úttal történő érintkezés miatt következnek be. A nem használt, de megfelelően tárolt gumiabroncsok öregedése elhanyagolható mértékű és gyakorlatilag láthatatlan.

3. A gumiabroncsok oldalán található DOT jelölés mögött lévő számsorból kiderül a gyártási idő. Sokan csak az adott évben gyártott terméket gondolják megfelelőnek. Érdemes tisztázni: nemcsak az számít újnak, amit a vásárlás évében készítettek!
4. A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak.
Vagyis, egy nem használt 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár. Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a frissen gyártott, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az új megnevezés.
5. Miért számít újnak egy öt esztendős abroncs? Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki.
Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat.
Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.
6. Gumiabroncsok szakszerű tárolása: fedett, száraz, hűvös és szellőztetett helyen, védve a közvetlen napfénytől, a rossz időjárástól és a magas páratartalomtól. Tartsuk távol mindenféle hőforrástól, vegyi anyagoktól, oldószerektől, üzemanyagoktól, szénhidrogénektől és kenőanyagoktól, amelyek megváltoztatják az abroncs szerkezetét.
7. Az abroncsok élettartama 10 év. Egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasoljuk használni.
8. A lényeg röviden. A gumiabroncs: FRISSEN GYÁRTOTT: 3 éves korig. ÚJ: 5 éves korig. Ez azt jelenti, hogy egy legfeljebb 5 éven át szakszerűen tárolt abroncs megfelel egy új abroncs specifikációinak, és nem veszít a felhasználhatóságából! ÉLETTARTAMA: 10 év, ezért 10 évesnél idősebb abroncsok használata biztonságtechnikai okokból nem ajánlott!
 

Hogyan­ hosszabbíthatja­ meg ­gumiabroncsai­ élettartamát

 1 Mindenki csak akkor szeretne új gumit vásárolni, amikor már feltétlenül szükséges. Milyen jó lenne, ha meg tudnánk hosszabbítani gumiabroncsaink élettartamát! Alábbi cikkünkből megismerheti a hosszabb élettartam 8 titkát. 1. TIPP Tartsa be a megfelelő nyomást Rendszeresen ellenőrizze az abroncsnyomást. A túl alacsony nyomás nemcsak gyorsabb kopást, hanem magasabb üzemanyag­fogyasztást is eredményez.

2. TIPP Rendszeresen végezzen kerékkiegyensúlyozást A gumiabroncsok kiegyensúlyozásával megelőzheti az egyenetlen kopás okozta idő előtti deformálódást. Ha az abroncsok nincsenek kiegyensúlyozva, az feszültséget okoz a kerékben. Ha a nagyobb sebesség vibrációt okoz a járműben, például az autópályán, az a kiegyensúlyozás hibájára utal.

3. TIPP Legyen könnyedebb Ha felesleges súlyokat cipel magával az autóban, az háromszorosan is megbosszulja magát: gyorsabban kopnak a gumiabroncsok, nagyobb az üzemanyag­fogyasztás és erősebb a környezetszennyezés.

4. TIPP Rendszeresen forgassa a gumikat A legtöbb gépjármű esetében az egyik pár gumiabroncs gyorsabban kopik, mint a másik. Ennek klasszikus példái az elsőkerék­hajtású gépkocsik, amelyeknél a munka legnagyobb része a két első abroncsra hárul. Ha rendszeresen forgatja és cseréli a gumiabroncsait az első ás hátsó tengely között, egyenletesebben kopnak és tovább tartanak.

5. TIPP Finomítsa a beállítást Állíttassa be futóműveit, nemcsak a simább haladás érdekében, hanem azért is, mert a kerékösszetartás nem megfelelő beállítása idő előtti vagy ferde abroncskopáshoz is vezethet.

6. TIPP Az első a felfüggesztés Ellenőrizze a felfüggesztést. Az elöregedett lengéscsillapítók idő előtti abroncskopást és alacsonyabb fokú biztonságot eredményeznek. Ha gépjárműve haladás közben rázkódik, ellenőriztetnie kell a felfüggesztését.

7. TIPP Ellenőrizze a futófelület kopását Létfontosságú, hogy rendszeresen ellenőrizze a gumiabroncs kopását; ezt minden gyártó speciális eszközökkel könnyíti meg. A MICHELIN gumiabroncsain például a kopásjelző egy MICHELIN Mester az abroncs vállrészén. Ha a futófelület a kopásjelzővel egy szintbe vagy annak közelébe kerül, le kell cserélni a gumiabroncsokat.

8. TIPP Vásároljon olyan abroncsot, amelyet hosszabb felhasználásra terveztek A gumiabroncsgyártók sok energiát fektetnek az abroncstervezésbe, és sok izgalmas ötletet valósítanak meg, így egyes modellek ma már gyártóik szerint akár 10 000 km­rel is hosszabb élettartamra képesek. Ha pedig hosszabb a gumi élettartama, akkor a pénzünk is tovább tart…Ez volt tehát az a 8 titok, amellyel meghosszabbíthatja gumiabroncsai élettartamát, ugyanakkor nagyobb fokú biztonságot, alacsonyabb üzemanyag fogyasztást és környezet barátiabb vezetést is megvalósíthat. Áldozzon egy kis időt gépjárművére és gumiabroncsaira, és cserébe simább vezetési élményt és hosszabb élettartamú gumikat kap. Ha pedig mégis csak le kell cserélnie az abroncsokat, keressen olyan márkákat, amelyeket kifejezetten hosszabb idejű használatra terveztek.


Bevásárlókosár

Facebook

Termék ajánló

Akciós termékek

Nankang 185/60R15 H NA-1 XL Nyári abroncs
Nankang 185/60R15 H NA-1 XL Nyári abroncs

bruttó 21.586 Ft
AKCIÓ! - 42%
bruttó 12.478 Ft

További akciós termékek

Átutalások

 

Hírlevél

Szavazás

Hogyan értékelné az oldalt ?

 Tetszik az oldal
 Hiányos az oldal
 Nem tetszik az oldal
 Lehetne jobb az oldal
 Kevés infó az oldalon
 Készlet hiány vanWebáruház bérlés és készítés

0.13 mpwebáruház négyzet fájlwebáruház négyzet fájl
   BARUM Gumiabroncs Tipus    BFGoodrich Gumiabroncs Tipusok    Bridgestone Gumiabroncs Tipusok    Continental Gumiabroncs Tipusok    Cooper Gumiabroncs Tipusok    Dayton Gumiabroncs Tipus    Debica Gumiabroncs Tipusok    Dunlop Gumiabroncs Tipusok    Falken Gumiabroncs Tipusok    Federal Gumiabroncs tipus    Firestone Gumiabroncs Tipus    Fulda Gumiabroncs Tipusok    General Tire Gumiabroncs Tipusok    Goodyear Gumiabroncs Tipusok    GT Radial Gumiabroncs Tipusok    Hankook Gumiabroncs Tipusok    Infinity Gumiabroncs Tipusok    Kléber Gumiabroncs Tipusok    Kormoran Gumiabroncs Tipusok    Kumho Gumiabroncsok Tipusok    Matador Gumiabroncs Tipusok    Michelin Gumiabroncs Tipusok    Pirelli Gumiabroncs Tipusok    Sava Gumiabroncs Tipusok    Semperit Gumiabroncs Tipusok    Silverstone Gumiabroncs Tipusok    Sportiva Gumiabroncs Tipusok    Uniroyal Gumiabroncs Tipus    Wanli Gumiabroncs Tipus    Yokohama Gumiabroncs Tipusok    Toyo Gumiabroncs Tipusok    Vredestein Gumiabroncs tipusok    Kingstar Gumiabroncs tipusok
lábléc