mikroshop webáruház, webshop
Teljesítmény huzalellenállás

Akció !

Fotó & Optika

Otthonra / házibulira

Autósbolt

PA technika, disco

Hangosítás

Csatlakozó

Hangtechnikai kellék

Kábel & vezeték

Szerszám

Számítógép & multimédia

Fej- és füllhallgató

Munkavédelem

Műszer & kellékei

Világítás

Táp, adapter, inverter

Alkatrész

Akku, elem

Elektronikai kit-ek

Jópofa

LedMNB euro árfolyam

Amíg viszonylag stabil a forint, áremelés nem várható.
Fogyasztóvédelem ?
Egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés és tanulságai

2009. május 18-án a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Igazgatósága Szombathelyi Kirendeltsége "fogyasztóvédelmi vizsgálatot" folytatott webáruházunknál.

A "fogyasztóvédelmi vizsgálat" kifejezést kicsit félreérhetőnek érzem, ugyanis az ellenőrzés nem vizsgálta meg, miként állunk hozzá a fogyasztók esetleges panaszaihoz. Nem vizsgálta meg, hogy a szavatossági és / vagy jótállási gondokat miként kezeljük. Nem vizsgálta meg, hogy korrektek, segítőkészek, problémamegoldók vagyunk-e.

A vizsgálat (60 pontban) arról szólt - szerintem -, hogy hiányzik-e valahol egy vessző. Ha igen, akkor lehet bírságolni.

Az NFH helyi kirendeltsége a vizsgálat alapján lefolytatta az eljárást, majd az ügyben határozatot hozott.

Idézetek a határozatból :
"...a tájékoztatás hiányával a fogyasztók tájékoztatásához fűzödő alapvető jog sérült."

"...a Kft tájékoztatási kötelezettségét több jogszabályi rendelkezés tekintetében is elmulasztotta"

"...az ellenőrzés során feltárt hiányosság sérti a fogyasztók alapvető jogait... (ez) indokolttá tette a szankciók alkalmazását."

"A... fogyasztóvédelmi bírság kiszabása ... indokolt annak érdekében, hogy a Kft a jövőben a jogszabályai előírások betartására fokozott figyelmet fordítson"


Az alábbi "halálos bűnöket" követtük el ("megsértettük a fogyasztók alapvető jogait"):

1- A weblapon nem szerepelt a bennünket nyilvántartásba vevő cégbíróság megnevezése.

Szerepelt a cég neve, címe, adószáma, cégjegyzékszáma, email címe, több telefonszám, személyes nevem, stb. A cégjegyzékszám egyébként un. "beszédes" szám, amely tartalmazza a cégbíróság azonosítóját, ráadásul nyilvános adat. Bármely keresővel fél perc alatt megvan.

2- A weblapon nem szerepelt tájékoztató arról, hogy a megkötött szerződés írásban megkötött szerződésnek minősül-e

A magyar jogrend (a PTK) - egyes uniós országokkal ellentétben - a kereskedelmi ügyleteknél nem tesz különbséget az írásban és a más módon (ráutaló magatartással) kötött megállapodások között, így ez tökéletesen lényegtelen. Lényeges, hogy a számviteli törvény szerint a gazdálkodást érintő események (és ez ilyen) számviteli bizonylatnak tekintendők, amelyek írott formában megőrzendők.


3- A weblapon nem szerepelt tájékoztató arról, hogy iktatjuk-e a megkötött szerződéseket, illetve hogy ezek utólagosan hozzáférhetőek-e

Több hazai jogszabály (számviteli törvény, adózási törvények, stb.) szigorúan előírja az iratőrzési és hozzáférési kötelezettséget, vagyis ez köztudott, nyilvánvaló és magától értetődő. A számviteli törvény szerint pl. ezek 8 évig megőrzendők, visszakereshető módon


4- A weblapon nem szerepelt tájékoztató a szerződéskötés lehetséges nyelveiről

Minden magyarul van. Az egész weblapon idegen nyelv nem található. Ezért természetesnek látszik. De nem, kötelező kiírni (szvsz ez egy "víz folyik a folyóban"-szerű dolog), annak ellenére, hogy a pl. számviteli törvény kimondja: "a számviteli bizonylatot magyar nyelven kell kiállítani" .

Bármilyen furcsa, ezeket hatályos jogszabály írja elő. Igaz, semmi közük ahhoz, amit "fogyasztóvédelem"-nek hívunk (legalábbis szerintem). Azt eddig is sejtettük, hogy a jogalkotóknak (kormány, parlament, minisztérium, stb.) halvány fogalmuk nincs a valós életről. Hát ez a hitünk ezzel újabb megerősítést kapott.

Az ellenőrzés azonban a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság feladata, a bírságipar legnagyobb dicsőségére.

A fenti súlyos bűnök elkövetése miatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Igazgatóság Szombathelyi Kirendeltsége 15.000 Ft fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

Tanulságok

A probléma gyökere – szerintem – kettős. Egyrészről a fogyasztóvédelmi jogszabályok - a jó cél ellenére – rosszul kodifikáltak, nincsenek összhangban (és helyenként ellentmondóak) a hazai jogrend többi részével, ami gyakori jelenség az uniós direktívák átvételénél. Másrészt – miként összes többi hatóságunk esetén – az NFH is teljesítmény-kényszer alatt dolgozik (minél több „eredményt” tud felmutatni, annál „fontosabb” a munkája, vagyis „joggal” igényelhet többlet-forrásokat a költségvetéstől, ezért dolgozóikat is eszerint jutalmazza).

Hibásnak látom az NFH-t abban is, hogy mint a területet ellenőrző hatóságnak, jelzéseket kellene adniuk a jogalkotás felé a jogszabályokkal kapcsolatos problémák és ellentmondások kapcsán, másrészt szerintem hiba, hogy mérlegelni legfeljebb a büntetés mértékénél mérlegel, vagyis kis súlyú hibák esetén sem ismeri a "figyelmeztetés" intézményét. Ha úgy nézzük, OK. A kincstárnak valamiből élnie kell...

Vélhetően senki nem hiszi el, hogy a bennünket bejegyző cégbíróság nevét azért nem közöltük, mert el akartunk volna bújni bárki elől, de az is nyilvánvaló és közismert, hogy a vállalkozások ellenőrízhetősége hazánkban papíralapú, vagyis mindent írásban kell megőrízni. Az is evidencia (quod erat demonstratum - ["miként az ábra mutatja"]), hogy a webáruházunknál minden magyarul van, tehát a PTK szerint a ráutaló magatartással írásban (!) létrejövő megállapodások nyelve kizárólagosan magyar lehet.

A fogyasztóvédelem az eljárás során 60 szempontot vizsgált meg. Mind a 60-at alaposan, "nagyító alatt" átnéztem, mert a jogkövetés egyébként fontos. Többségük kifejezetten bosszantó, a valódi fogyasztóvédelemhez egyáltalán nem tartozó bírságipari eszköznek látom.

Az viszont  már tényleg nem világos, hogy miért kap a határozatból egy példányt az ügyészség is.

Vélemények

Ez is gyönyörűen hozzátartozik az ország látleletéhez! Egy, a demokrácia védelmére szolgáló eszközt hogyan lehet ilyen torz1 módon alkalmazni? Szuper! És, akinek tényleg szüksége lenne a fogyasztóvédelemre, az hová mehet?
Paleko
1- móderálva (Pedro)
-------------------------------------------------------------------------------------
A  Fogyasztó igazi védelme érdekében ezen tényállások ismerete alapján tudományos alapossággal megvizsgáltam a problémát és arra a megalapozott  eredményre jutottam, hogy ezen hivatal mérvadó állománya sajnos hiánybetegségben szenved, melyet szükséges lenne mihamarabb orvosolni. A mai jogviszonyok alapján az orvoslás törvényi korlátokba ütközik. A betegség kissé erőltetett latin neve Pbköpenyusz FeCmagusz hiány
"Dr" ZR

-------------------------------------------------------------------------------------
Volt sapka rajtatok ?
dcd

-------------------------------------------------------------------------------------
A fogyasztóvédelmi hatóság néhány hiányosságot, pontatlanságot állapított meg, s mindezért 15.000 Ft bírságot szabott ki. Hiányosságot csaknem mindenki munkájában lehet találni, nézzük meg az övükét, vegyük górcső alá a határozatukat.
Page >>> tovább Page elemzéséhez <<<
-------------------------------------------------------------------------------------
Ez a fogyasztóvédelmes dolog egy borzadály. Ennyire nincsen pénzük? Röhej, és az ember nem tud ellene tenni semmit,mert ugye a verés...de mondjuk ha senki se látttttya....
K. Feri
-------------------------------------------------------------------------------------
Megint nem azzal foglalkozik a hatóság, amivel kéne. Nem látja a fától az erdőt. Sosem felejtem el, amikor bementem Szolnokon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz és segítséget kértem tőlük, hogy webáruház üzemeltetésében mikre kell odafigyelnem. Az ügyintéző első mondata az volt, hogy nekik nem az a feladatuk, hogy tájékoztassanak, ők hatóság.
IceWall
-------------------------------------------------------------------------------------
Nekem ugyanezekkel a pontokkal és szinte szóról szóra ugyanezekkel a szavakkal küldtek levelet. Én ugyan már az értesítéstt is megfellebbeztem:-) és bírságnál még nem tartok (lekopogom) de biztos vagyok benne hogy kapni fogok. Ez egy ilyen ország, nem ártana kicsit helyre rakni. Kitartás, sokan vagyunk :-)
K. István

-------------------------------------------------------------------------------------
Hetente- kéthetente jön egy hatóság és folyamatosan ellenőriznek minket és sorra szabják ki a büntetéseket jogtalanul. A havi 4 hétből 1 hetem arra megy el hogy fellebbezéseket írok, röhej ami ebben az országban folyik! 2-3 hónap alatt 3 APEH ellenőrzés, 3 Fogyasztóvédelmi, 1 Állategészségügyi, 3-szor próbálkozott az OÉTI... egyszerűen unom!
Vital

-------------------------------------------------------------------------------------
Ne foglalkozz velük, kiadták mennyi lóvét kell beszedniük, beszedik. Mást nem tehenek különben kirúgják őket. Én nem vártam meg az ilyesmit, bezártam tavaly az áruházat, kínlódjank a kínai vackokkal...
Csaba

-------------------------------------------------------------------------------------
 ...büntetőállamban élünk. Csak azt nem büntetik, aki nem csinál semmit, vagy aki 100 milla felett lop.
szogedi
-------------------------------------------------------------------------------------
Ilyen a mai magyar valóság:-( ...
Sz.Feri

Az eljárás dokumentumai


1- A munkalap (2 oldal)
Ellenőrzési munkalap I. oldal
Ellenőrzési munkalap II. oldal

2- A határozat: (5 oldal)
Határozat I. oldala
Határozat II. oldala
Határozat III. oldala
Határozat IV. oldala
Határozat V. oldala

3- A segédlet: (4 oldal)
Segédlet I. oldala
Segédlet II. oldala
Segédlet III. oldala
Segédlet IV. oldala


Ide klikk !
webáruház menüháttér
webáruház menüháttér
webáruház menüháttér
Csatlakozók
Hangtechnikai kellékek
Kábel & vezeték
Mérőműszerek
Szerszámok
Táp, adapter, inverter
Világítás
webáruház menüháttér
Tüntetéshez hangosbeszélő
Bárhová viheted !!
Utángyártott laptop tápok
Audió / USB átalakító
3 csatornás futófény
földhurok elleni zavarszűrő
Autós hangszórók
MP3 lejátszó
Digitál-analóg átalakító
Optikai-digit.koax átalakító
Biciklilámpák
EasyCase elemek
webáruház menüháttér
webáruház menüháttér


Webáruház

0.0313 mp


webáruház oldalszél fájl
   Caesar hangszórók