mikroshop webáruház, webshop
Real Stereo

Mozgalom az Igazi Sztereóért !Alan Dower Blumlein munkásságának köszönhetően, aki több mint 70 éve megalkotta a sztereo hangrögzítés és visszajátszás elméletét, a világ számos - otthoni környezetben is élvezhető - zenei élménnyel lett gazdagabb. Blumlein találmánya azonban sokkal több az egyszerű két csatornás hangnál.

Módszere alkalmas az élő zenére, - a hangszerek és az emberi hangok elhelyezkedésére, az előadás helyszínére - jellemző zenei és térinformációk visszaadására. Jól hallható ez, mikor a rögzített sztereo felvételt két megfelelően elhelyezett hangsugárzóval reprodukáljuk.

Hasonlóan más ragyogó ötletekhez a sztereo hangrögzítés és visszajátszás ötlete is elegánsan egyszerű. Két, megfelelően elhelyezett, jó minőségű mikrofonnal lehetséges a zenei, - színházi előadásra, vagy emberi énekre, beszédre, a természetben előforduló hangokra - jellemző legfontosabb információk rögzítése.

Ha figyelembe veszzük azt a sok örömet, amit ez a találmány az elmúlt évek során emberek generációinak szerzett, sok köszönettel tartozunk Blumlein-nek (elismerés illeti őt a radar és a televízió kifejlesztésében végzett munkásságáért is). Találmánya és a zeneszerető emberek igényei egy egész iparág, az „audio ipar” felvirágozását, számtalan sztereo készülék kifejlesztését eredményezték.

Ironikus, hogy az a fogyasztási cikkeket előállító elektronikai ipar, amely korábban örömmel invesztált be a sztereo fejlesztésébe, most áthelyezte érdeklődését a házi-mozi (home theatre) és a vele összefüggő sokcsatornás (multi-channel) hangvisszaadás irányába.
A sokcsatornás házi-mozi valóban érdekes fejlesztés és világszerte sok örömet is hoz a kedvelői számára, de nagyon kevés kapcsolatban áll a valósággal, valamely zenei esemény (előadás) élethű és pontos otthoni reprodukálásával.

A valódi sztereofónikus hang - ahogyan azt Blumlein örökségül hagyta ránk - két csatornával és két hangsugárzóval tökéletesen alkalmas a zenei események rögzítésére, valamint élethű visszaadására. Jogosan merülhet fel a kérdés: minek kell akkor komplikálni a dolgokat több csatorna és több hangsugárzó közbeiktatásával ?
A probléma az, hogy a fogyasztói elektronikai cikkek és a hanghordozók gyártói, a média képviselői, egyre növekvő erőforrásokat koncentrálnak a sokcsatornás házi-mozi rendszerek fejlesztésére, míg eközben a sztereo rendszerek fokozatosan háttérbe szorulnak.
Ennek jól látható jelei, hogy a közepes árú sztereo, hifi készülékek gyakorlatilag eltűntek és a piacon ma már csak az olcsó (mindent egyben típusú) mini rendszerek és a rendkívül drága speciális high-end rendszerek találhatók meg. Hasonló a helyzet a jelenleg rögzített zenei műsorokkal is. Jelenleg egyre kevesebb felvétel készül a régóta bevált valódi sztereo technika szerint, a házi-mozis, sokcsatornás felvételekből két csatornára lekevert - „sztereósított” - változatok pedig nem azonosak evvel. Fennáll a veszélye, hogy a valódi sztereo technika rövid időn belül megszűnik, mivel az ipar nem lát benne jövőt, nem lát elegendő üzleti fantáziát.

E veszélyhelyzet miatt hozta létre a (színvonalas cikkeiről is jól ismert) TNT-Audio Internetes HiFi Magazin a „Kampány a Valódi Sztereóért” (Campaign for Real Stereo) elnevezésű mozgalmát. A kampány célja felhívni a figyelmet a valódi sztereo gyakran figyelmen kívül hagyott értékeire, előnyeire, valamint elegendő támogatottsággal felhívni az ipar figyelmét arra, hogy nagyon sok ember szeretné, ha Blumlein csodálatos találmánya nem merülne feledésbe, és nem válna áldozatául az új fogyasztói piacok szüntelen keresésének.

Ha Ön is egyetért ezzel a célkitűzéssel, és nem akarja, hogy a valódi sztereo végleg eltűnjön, javasoljuk, hogy küldjön egy e-mailt a TNT-Audio ( szerkesztő: Lucio Cadeddu ) címére és íratkozzon fel a kampány támogatóinak listájára. A TNT-Audio szeretné, ha Ön elhelyezne egy un. visszacsatoló linket a honlapján, amely az eredeti cikkre mutat. Ha Ön Audio kereskedő, vagy zenemű kiskereskedő, másolja ki az alábbi emblémát és használja szabadon, a saját üzleti tevékenységében, ezzel is jelezve támogatását és elősegítve, hogy a kampányhoz mások is csatlakozhassanak.

Campaign for Real Stereo
Fordította: Horváth Csaba

Szállítási költség

Bevásárlókosár

Kérjük, lépjen be.

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Nem tudok belépni

Főbb partnereinkWebáruház bérlés és készítés

0.06 mp