wellimpex webáruház, webshop

06 70 420 7323

06 70 603 4386

06 70 420 7323

06 70 603 4386

06 70 603 4386

06 70 603 4386

SZEMTRÉNER
A „szemtréner” szemüveg (raszter vagy „látásjavító” szemüveg) működési elve.

A soklyukú szemtrénerek a 3 fő csoportja kapható:
  1. kereklyukú (ezen belül apró és nagy lyukú),
  2. négyzetrácsos vagy piramidális,
  3. ’bifokális’ (melyek „lencséjének” alsó fele nagylyukú, felső része pedig apró kerek lyukú).
Az elv, funkció teljesen azonos.
Az ún. időskori látásromlás mögött leggyakrabban a lencsefeszítő izmok fáradékonysága áll, melynek tornáztatását segíti akaratlanul a szemtréner használata, s ez jót tesz a közel és távollátóknak egyaránt.
A nagylyukú típusok (pl.: Vab, Vaf, JG2-G, E-G_fémkeretes) általában a kisebb (<3) dioptriájú olvasó-szemüvegeseknek felelnek meg, míg az aprólyukú típusoknak (pl.: Pb, Pf, Yb, Yf, JG1, JG2) nagyobb a „nagyító” hatásuk.
A gyakorlat szerint, a nagyobb lyukú vagy a négyzetrácsos típusokkal könnyebben lehet megtanulni olvasni, mert hamarabb megtalálhatóak az éleslátást biztosító mezők, ezek jobban tornáztatnak. Az aprólyukú típusok viszont nagyobb nagyító-hatást adnak, kevésbé tornáztatják meg a szemet. Ha bizonytalan a dologban, választhat egy un. bifokális típust – (pl.: JG2-bifokális, E-Bif) – amelynek korongja osztott, felül apró-, alul nagyobb lyukú. A szemüvegeket elsősorban tehát az olvasó-szemüvegeseknek ajánlják, a távollátást a kontrasztosabb látómező létrehozásával segítheti.


Amikor ránézünk valamire, a szemünkbe fénysugarak érkeznek. Ezek a fénysugarak a különböző tárgyakról jutnak a szemünkbe, verődnek vissza. A fénysugarak áthaladnak a szaruhártyán, majd a szemlencse megtöri őket. Áthaladnak az üvegtesten, és a szemfenék ideghártyájánál elérik a látásfoltot, ami kb. 1,5 - 2 négyzetmilliméteres része a szemfenéknek. Innen indul az éleslátás.

Az ide fókuszálódott fénysugarakat a receptorok átalakítják. Ezeket a biokémiai információkat a látóideg közvetíti az agy látóközpontjába. Az agy összerendezi ezeket, és képet képez belőlük.
A szem folyamatosan pásztázza a látóteret, hogy minél több fénysugarat tudjon begyüjteni. Eközben parányi mozgások sorozatát végzi, másodpercenként 50-et.
Amikor a szemgolyó ide-oda mozog, mindig más és más pontokról érik a fénysugarak, és jutnak be a szembe. Minél gyorsabban képes a szem ugrálni, annál több információt szerez, és annál élesebb a látás.

Ha a szemünk előtt változik a kép, például valamilyen új dolog kerül a látótérbe, akkor az agy a szem fókuszának beállításával próbálja a látványt a lehető legélesebben befogni. Addig állítja, amíg a kép optimális élességét meg nem találja, vagy amennyi időt kap erre. Ha ez nem, vagy nem jól sikerül, akkor a látás homályos marad, a képet nem látjuk élesen.

Ha a fókuszáló izmaink nincsenek jó formában, akkor homályosan látunk. A szemüveglencse a látásromlás korrigálására szolgál. A szemizom megerősítése helyett a fókuszálás végrehajtásába segít be, de a szemizmot nem erősíti. A fókuszáló képesség tehát nem változik

A szemtrénerek vagy raszterszemüvegek erre nyújthatnak megoldást.A szemizmot erősítheti, amikor az agynak sok kis képből kell kiraknia a nagyot. A szemet fokozott mozgásra készteti, így erősítve a fókuszálás képességét.

A szemorvosok és optikusok nagy része hatástalannak tartja ezeket a szemüvegeket, és általában ellenzik a használatukat. A használatnál óvatosan kell eljárni. Kezdetben csak rövid időre szabad használni, hiszen igénybe veszi és a szemizmot, és az agyat is.

A szemtréner hosszú távú és rendszeres használata segíthet a szemizom erősítésében. A használat idejét fokozatosan emelve lehet minőségi változást elérni, éppúgy, mint bármilyen edzésnél.

A látásjavító szemüvegeket ide kattintva tekintheti meg.

WELLIMPEX Kft.
szemtorna, szemtréner, szemtengely ferdülés, szemteszt, szemtréning, szemészet, szembetegségek, látásromlás, rövidlátás, távollátás,  látásjavító szemüveg, látás, látászavar, látásjavítás, látásvizsgálat, eye trainer, augentrainer, rasterbrille, ocni trener, trener oci, entrenador de ojos, l' allenatore dell' occhio, entraineur optique

Kapcsolat


Minden nem fogadott hívást
visszahívunk.


Telefonos termékinformáció:
A termékcsoportoknál megadott telefonszámon.

Információ termékekkel, rendeléssel vagy szállítással kapcsolatban:
rendeles@wellimpex.hu
info@wellimpex.hu


Garanciális ügyintézés:
szerviz@wellimpex.hu

HírlevélWebáruház bérlés és készítés

0.26 mp